AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten. Beleggers namen gas terug, na de sterke rally op woensdag, die volgde op de gezamenlijke liquiditeitsactie van centrale banken.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 296,97 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 452,05 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 0,9 procent.

Beleggers hielden hun blik scherp gericht op de obligatiemarkten. Spanje wist met succes 3,75 miljard euro op te halen met de verkoop van obligaties. Het Zuid-Europese land moest wel de hoogste rente in 14 jaar tijd betalen om de leningen te slijten.

Frankrijk

Ook Frankrijk ging naar de markt, en haalde ruim 4 miljard euro op. De Fransen betaalden voor de leningen zelfs een lagere rente dan voorheen. Volgens marktpartijen was er ruim voldoende vraag naar de Spaanse en Franse obligaties.

Verffabrikant AkzoNobel verloor 4,4 procent en was daarmee een van de grootste dalers in de AEX. Financieel topman Keith Nichols liet tijdens een investeerdersdag weten dat de negatieve trend die al in het derde kwartaal zichtbaar werd, zich heeft doorgezet in het vierde kwartaal.

TNT Express

Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 4,2 procent. Volgens handelaren werd er gespeculeerd op een ophanden zijnde overname van het bedrijf dan wel een reorganisatie. TNT Express staat onder druk van een paar aandeelhouders om de strategie aan te passen.

In het middensegment was USG People in trek. De uitzender won 6,1 procent na een adviesverhoging door ING. Het aandeel Swedish Automobile zakte op het Damrak 15,6 procent. Het moederbedrijf van Saab en Spyker Cars heeft door de financiële problemen nauwelijks auto's geproduceerd en verwacht in 2011 een ''substantieel'' verlies te lijden.

De euro was 1,3460 dollar waard, tegen 1,3465 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 99,23 dollar per vat en Brentolie zakte 1,7 procent tot 108,61 dollar per vat.