AMSTERDAM - Een solide beleid en rust in de tent. De voetbalclub Ajax moet zich volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) eindelijk eens als een bedrijf gaan gedragen.

De aandeelhouder heeft genoeg van de interne chaos bij de Amsterdamse club, waarbij zelfs leden van de raad van commissarissen rollend over straat gaan. Dat meldde de VEB woensdag desgevraagd.

''Ajax moet zich maar eens als een beursgenoteerde onderneming gedragen", stelt een woordvoerder. De VEB eist op de komende aandeelhoudersvergadering duidelijkheid van de club. De vereniging is ''not amused" over de huidige gang van zaken.

''Het is ongekend dat een beursgenoteerd bedrijf al ruim een jaar voortdurend negatief in de media komt", aldus de zegsman. ''Natuurlijk is Ajax een a-typisch beursbedrijf. Maar het gegeven dat het ook een voetbalclub is, hoeft niet automatisch met de beursnotering te bijten."

Fluwelen revolutie

Over het algemeen staat de VEB niet negatief tegenover de 'fluwelen revolutie' die clubicoon en commissaris Johan Cruijff voorstelde. ''In de basis is dat plan uitstekend", aldus de zegsman.

''De jeugdopleiding dusdanig inrichten dat er goede voetballers voor het eerste worden opgeleid, die dan daarna kunnen worden doorverkocht, waarmee ook aandeelhouders geld kunnen verdienen. Maar hoe het dan weer kan dat er ook van die plannen weer wordt afgeweken, is ons een raadsel. Daar zullen wij ook de komende vergadering op terugkomen."

Aanstelling

De VEB doelt onder meer op de aanstelling van technisch directeur Danny Blind. In de plannen van Cruijff was die functie geschrapt.

Ook heeft de aandeelhouder vragen bij de omstreden aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur. Cruijff zou niet zijn gehoord in zijn benoeming. Op 12 december hoopt de VEB meer duidelijkheid te krijgen.