NEW YORK - Wall Street is woensdag ruim hoger gesloten, vooral vanwege een gecoördineerde ingreep van centrale banken om de markten te ondersteunen.

 Ook sterke economische data uit de VS hielpen de beurzen omhoog.

De toonaangevende Dow Jones-index eindigde 4,2 procent hoger op 12.045,68 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 4,3 procent tot 1.246,96 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 4,2 procent won tot 2.620,34 punten.

De beurzen kregen een impuls door een gecoördineerde actie van centrale banken om het financiele systeem te steunen: de Fed, Europese Centrale Bank en de centrale banken van Canada, Engeland, Japan en Zwitserland gaan dollarleningen voor banken goedkoper maken.

"Een internationaal gecoördineerde actie laat altijd zien dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en iedereen probeert de problemen op te lossen", zegt Jack Ablin van Harris Private Bank. "Beleidsmakers keren Europa niet de rug toe", concludeert hij.

Rating

De maatregel kwam een dag nadat S&P de rating van een flink aantal grote banken verlaagde, waaronder de zes grootste Amerikaanse financials. De afwaardering zal het voor die banken, waaronder JP Morgan en Bank of America, duurder maken kort geld te lenen.

Hoewel de actie van centrale banken de fundamentele problemen van de Europese schuldencrisis niet aanpakt, onderstrepen de maatregelen 'het gevoel van urgentie' om de moeilijkheden in het financiële systeem aan te pakken, zegt Seth Setrakian van First New York Securities.

"De Fed en andere centrale banken zagen een erg angstaanjagende situatie ontstaan. Er was een gevoel van urgentie om actie te ondernemen, vooral na de maatregel van S&P dinsdag", zegt Setrakian. "Ze hopen paniek te voorkomen", stelt hij.

JP Morgan Chase

Aandelen van banken wisten flink te stijgen. Binnen de Dow Jones-index wonnen JP Morgan Chase en Bank of America 8,4 procent en 7,3 procent respectievelijk. Elders steeg Morgan Stanley 11,1 procent, dikte Citigroup 8,9 procent aan en sloot Goldman Sachs 7,9 procent in het groen.

"Veel mensen zien dit als een mogelijk keerpunt, maar daarvan hebben we er de laatste zes maanden al een half dozijn gehad. Dit is hetzelfde verhaal", aldus Charlie Smith van Fort Pitt Capital Group. "Ze kopen tijd. Maar hoeveel tijd ze hebben gekocht? Dat is moeilijk te zeggen."

Eerder op de dag had de Chinese centrale bank de markten al geholpen met een opvallende stap. Ze verlaagde voor het eerst sinds december 2008 de minimumeis voor bankreserves, waarmee de liquiditeit van het banksysteem wordt vergroot en de economie wordt ondersteund.

Verder zorgden beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt voor optimisme onder beleggers. Het aantal banen in de private sector steeg deze maand met 206.000, na een toename van 110.000 in oktober. Economen gingen uit van een toename van 130.000 banen in november.

Huizenmarkt

Ook data over de huizenmarkt overtroffen de verwachtingen. Het aantal aanstaande huizenverkopen in de Verenigde Staten steeg in oktober op maandbasis sterker dan verwacht, met 10,4 procent waar werd gerekend op een toename van 2 procent ten opzichte van een maand eerder.

Uit het Beige Book bleek verder dat de economie in de meeste regio's van de VS bleef groeien in oktober en begin november. In 11 van de 12 Fed-regio's was sprake van een toename van de economische activiteit. Alleen de Federal Reserve van St. Louis meldde een afname.

Op bedrijfsniveau ging de aandacht uit naar onder meer OmniVision Technologies. Het technologiebedrijf maakte bekend dat de winst over het fiscale tweede kwartaal is afgenomen met 27 procent. De verwachtingen voor het huidige kwartaal stelden daarnaast teleur. Het aandeel verloor 3,6 procent.

Ook American Eagle Outfitters opende de boeken over het afgelopen kwartaal. De kledingretailer maakte bekend dat de winst over het afgelopen kwartaal met 59 procent is gestegen, vooral door toegenomen verkopen. Het aandeel sloot de dag 3,6 procent hoger af.