LONDEN - De rente op Italiaanse staatsleningen is woensdag verder opgelopen. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen steeg woensdagochtend met 13 basispunten tot 7,42 procent.

De financiële markten zijn onzeker of de vergroting van de slagkracht van het Europese noodfonds EFSF voldoende is om de schuldencrisis een halt toe te roepen.

Het verschil in de rente tussen Italiaanse en Duitse staatsleningen kwam daarmee uit op 5,15 procentpunt. Het renteverschil tussen Spaanse en Duitse leningen steeg tot 4,26 procentpunt.

IMF

De ministers van Financiën van de eurozone werden het dinsdagavond eens over maatregelen om de slagkracht van het EFSF te vergroten, maar concrete voorstellen bleven uit. Wel werd afgesproken dat de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ingeroepen

Naast de onzekerheid over het EFSF drukte ook de afwaardering van Europese en Amerikaanse banken door kredietbeoordelaar Standard & Poor's het sentiment.

Verzoek

Italië heeft gesprekken gevoerd met het IMFover financiële steun, maar er is nog geen formeel verzoek naar het IMF uitgegaan. Dat meldde persbureau Reuters woensdag op basis van bronnen.

De Italiaanse premier Mario Monti wil zijn budgetplannen eerst aan het Italiaanse kabinet presenteren. Dat zal op 5 december gebeuren. Zondag werd gemeld dat Italië een lening zou kunnen krijgen van het IMF van wel 600 miljard euro. Het IMF ontkende echter dit hier sprake van zou zijn.