AMSTERDAM - Het besluit van de belangrijkste centrale banken in de wereld om de beschikbaarheid van dollars in het financiële systeem te vergroten, joeg de beurskoersen woensdag omhoog. De AEX-index steeg dankzij de ingreep tot vlak onder de 300 punten.

De Federal Reserve, de Europese Centrale Bank, de Bank of England, de Bank of Japan en de centrale banken van Canada en Zwitserland willen met hun gezamenlijke actie de spanningen op de geldmarkt tegengaan en de economische activiteit stimuleren.

De AEX-index sloot 4,2 procent hoger op 299,68 punten. De MidKap-index steeg 3,6 procent tot 457,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 3,2 en 5 procent.

Nerveus

De financiële markten begonnen nerveus aan de handelsdag. Er bestond onzekerheid over de vraag of de vergroting van de slagkracht van het Europese noodfonds EFSF voldoende zal zijn om de schuldencrisis een halt toe te roepen.

De ministers van Financiën van de eurozone bereikten dinsdagavond wel een akkoord over maatregelen om de slagkracht van het EFSF te vergroten, maar concrete voorstellen bleven uit. Wel werd afgesproken dat de hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt ingeroepen.

Kapitaal

In de loop van de ochtend trokken beleggers zich echter op aan het bericht dat de Chinese centrale bank voor het eerst in bijna 3 jaar de minimale kapitaalratio's voor Chinese banken verlaagde. Peking wil op die manier de kredietverstrekking stimuleren.

Later op de dag bood een rapport over de Amerikaanse private sector steun. De banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven viel flink hoger uit dan verwacht. Het banencijfer vormt een opsteker voor het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag wordt vrijgegeven.

Bankensector

De gecoördineerde actie van de centrale banken zette vooral de bankensector in de plus. In Frankfurt klom Deutsche Bank ruim 6 procent. BNP Paribas en Crédit Agricole stegen in Parijs respectievelijk 4,6 en 8,4 procent. In Amsterdam won ING 6 procent, gevolgd door Aegon met een plus van 5,7 procent.

De sterkste stijgers in de AEX waren echter PostNL en staalbedrijf ArcelorMittal met winsten van respectievelijk 14,2 en 11 procent. Supermarktconcern Ahold profiteerde het minst van de positieve teneur en sloot 1 procent hoger.

De euro toonde eveneens herstel en was 1,3465 dollar waard, tegen 1,3345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 100,70 dollar per vat en Brentolie was onveranderd op 110,80 dollar per vat.