NEW YORK - In New York sloot de toonaangevende Dow-Jonesindex voor de tweede dag op rij in de plus, maar de stemming onder beleggers was niet uitbundig.

De handel kreeg steun van een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen en beleggers koesterden enige hoop dat er op de ontmoeting van de Europese ministers van Financiën in Brussel dinsdagavond stappen zouden worden gezet om de schuldencrisis aan te pakken.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent hoger op 11555,63 punten. De S&P 500-index kreeg er 0,2 procent bij en sloot op 1195 punten. Technologiebeurs Nasdaq was het zorgenkindje met een verlies van 0,5 procent.

Enkele grotere internetfondsen, zoals Amazon en eBay boekten tot circa 3 procent verlies na forse winsten op maandag.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in de VS bleek in november te zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds juli. De index kwam uit op 56 punten, tegen 40,9 in oktober.

Dat was het laagste niveau in ruim 2 jaar tijd. Economen hadden een kleinere toename, tot 44 punten, verwacht.

Fitch

De handel hield dankzij het vertrouwenscijfer het hoofd boven water. Dit ondanks een waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch, die de VS tot 2013 de tijd gaf om met een 'geloofwaardig plan' te komen om de schuldenberg af te bouwen. Anders zou het land de AAA-kredietwaardering verliezen.

Op Wall Street heerste wel enig optimisme over de Europese schuldencrisis. Hoewel Italië dinsdag opnieuw een recordrente moest betalen over een uitgegeven staatslening, was de vraag naar het Italiaanse staatspapier vrij hoog.

''Het is een fantastisch teken dat de vraag groter was dan het aanbod. Dat betekent dat er vooruitgang wordt geboekt'', aldus een Amerikaanse handelaar.

AMR

AMR, het moederbedrijf van American Airlines, maakte een diepe duik nadat het bedrijf dinsdag een verzoek had ingediend tot bescherming tegen zijn schuldeisers. Het aandeel sloot bijna 84 procent lager.

AMR maakte ook bekend dat topman Gerard Arpey heeft besloten om met pensioen te gaan. Hij wordt opgevolgd door Thomas Horton, die zowel bij AMR als bij American Airlines de scepter zal zwaaien.

Euro

De euro was tegen het einde van de handel 1,3330 dollar waard. Bij het sluiten van de Europese handel was dat nog 1,3345 dollar. Een vat lichte Amerikaanse olie kostte 99,86 dollar, een stijging van 1,7 procent.

De olieprijs steeg onder meer na de bestorming van de Britse ambassade in het Iraanse Teheran. Brentolie klom 1,7 procent tot 110,85 dollar.