AMSTERDAM - AMR Corporation, het moederbedrijf van American Airlines, heeft dinsdag faillissement aangevraagd bij de rechter om het bedrijf te kunnen herstructureren. Dat maakt het Amerikaanse concern bekend.

Het bedrijf, een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld, gaat gebukt onder hoge kosten en schulden. Beide lasten moeten tijdens het faillissement, een zogeheten 'Chapter 11'-procedure verminderd worden.

Tegenover 24,7 miljard dollar aan bezittingen stond eind september 29,6 miljard dollar aan schulden, zo blijkt uit de faillissementsaanvraag.

Reserveringen en vliegschema's blijven vooralsnog ongewijzigd, zo laat het bedrijf weten in een persverklaring. De kosten daarvan worden opgebracht uit een hoeveelheid van 4,1 miljard dollar in 'cash'. 

Werknemers

De herstructurering heeft geen directe impact op de werknemers van het bedrijf, maar het is niet onwaarschijnlijk dat het concern, in navolging van veel andere luchtvaartmaatschappijen, op dat vlak wil inkrimpen. 

AMR zal onderhandelingen beginnen met de vakbonden. ''Onze loonkosten moeten terug naar competitieve niveau's'', aldus de nieuwe topman Thomas Horton, wiens voorganger Gerard Arpey met pensioen gaat.

Het concern beheert naast American Airlines ook American Eagle, dat bestaat uit een aantal lokale luchtvaartdiensten in 159 Amerikaanse steden. 

Bij elkaar verzorgt AMR in totaal dagelijks ruim 3.300 vluchten tussen 50 landen en 260 vliegvelden. AMR is een van de laatste grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen die een dergelijke sanering ondergaat.