AMSTERDAM - De Europese beurzen zetten in de loop van de middaghandel het herstel krachtig voort en sloten de dag met winst af. Een sterk meevallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen gaf de handel steun.

De Amsterdamse AEX-index sloot 2,48 punten hoger op 287,55 punten. Een winst van 0,9 procent. De MidKap-index kreeg er 1,3 procent bij en sloot op 441,77 punten. De beurzen in Parijs en Londen sloten 0,5 procent hoger. Frankfurt boekte een winst van 1 procent.

De handel was eerder op de dag nerveus. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen blijven de beurzen onrustig tot de Europese top op 9 december.

Vertrouwen

In New York stonden de graadmeters er ook goed bij. Het consumentenvertrouwen in de VS steeg in november tot het hoogste niveau sinds juli, meldde onderzoeksbureau Conference Board. De index kwam uit op 56 punten, tegen 40,9 in oktober. Dat was het laagste niveau in ruim 2 jaar. Analisten hadden een kleinere toename verwacht.

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de Verenigde Staten tot 2013 de tijd gegeven om de gigantische schuldenberg aan te pakken. Lukt dat niet, dan loopt het land het risico om zijn AAA-rating te verliezen.

Brussel

Beleggers hielden hun ogen gericht op Brussel, waar de ministers van Financiën van de eurozone topoverleg voeren. Ook werd uitgekeken naar een obligatieveiling van Italië. Het Zuid-Europese land haalde 7,5 miljard euro op met de veiling van leningen met diverse looptijden. Italië moest wel opnieuw recordrentes bieden om de leningen te slijten.

De Europese bankaandelen lieten een schommelend koersverloop zien en bepaalden voor een groot deel de richting van de aandelenbeurzen. Kredietbeoordelaar Moody's kondigde aan de kredietwaardigheid van de achtergestelde leningen van 87 Europese banken mogelijk te verlagen.

Frankrijk

De Franse krant La Tribune schreef daarnaast dat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de verwachting voor de kredietwaardigheid van Frankrijk mogelijk binnen 10 dagen zal verlagen naar negatief.

Navigatiebedrijf TomTom was de grootste stijger in de AEX met een winst van 5,2 procent. Analisten van ING zien het bedrijf als een mogelijke overnamekandidaat. Uitzender USG People, bouwbedrijf BAM en ingenieursbureau Grontmij , die eveneens door ING als mogelijke overnameprooien worden bestempeld, lieten ook stevige koerswinsten zien. Grontmij steeg met 10,4 procent.

De euro was 1,3345 dollar waard, tegen 1,3340 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met ruim 1 procent tot 99,31 dollar per vat en Brentolie klom 1,4 procent tot 110,50 dollar per vat.