Shell tekent langverwacht gascontract Irak

BAGDAD - Oliemaatschappij Shell en het Japanse Mitsubishi hebben zondag een definitief gascontract in Irak getekend ter waarde van 17 miljard dollar (12,8 miljard euro).

Het is een van de grootste overeenkomsten met buitenlandse energiebedrijven in Irak ooit.

Het langverwachte contract werd getekend tijdens een ceremonie in Bagdad in aanwezigheid van Shelltopman Peter Voser en de Iraakse olieminister Abdul-Kareem Luaibi. Het Iraakse parlement stemde eerder deze maand in met de overeenkomst. Het heeft jaren geduurd voordat het contract definitief tot stand kwam, onder meer vanwege de moeilijke politieke situatie in Irak.

Samenwerking

Shell en Mitsubishi gaan gas afvangen dat nu nog wordt afgefakkeld bij olievelden in het zuiden van Irak. Voor het project wordt een samenwerkingsverband opgezet met de naam Basra Gas Company. Het Iraakse staatsbedrijf South Gas Company bezit 51 procent, Shell 44 procent en Mitsubishi 5 procent. Het contract heeft een looptijd van 25 jaar. Het afgevangen gas zal worden gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Irak heeft meerdere oliecontracten getekend met buitenlandse bedrijven om zo de oliesector te moderniseren. Irak is een van de meest olierijke landen in het Midden-Oosten, maar de olie-industrie heeft ernstig te lijden gehad van verwaarlozing, oorlog en economische sancties.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie