MOSKOU - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is sinds vrijdag de enige eigenaar van het Wit-Russische gasleidingennetwerk.

Gazprom had al vijftig procent van de aandelen in Beltransgaz en heeft 2,5 miljard dollar betaald voor de overige vijftig procent, aldus een verklaring. Door de stap versterkt Moskou zijn grip op de gasexport naar het Westen.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot en geldschieter van de autoritaire Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, maar die was terughoudend om de controle over het netwerk uit handen te geven.

Loekasjenko's houding is de laatste tijd echter veranderd vanwege de zware economische crisis waarin zijn land verzeild is geraakt. Als onderdeel van de overeenkomst heeft Rusland de prijs verlaagd van het gas dat het aan Wit-Rusland verkoopt en dat is gunstig voor Wit-Rusland.

Reddingsboeien

"Goedkoop gas en goedkope olie zijn als drugs voor de Sovjet-achtige Wit-Russische economie", zei Aleksandr Klaskavsky, onafhankelijk analist. "Het zijn reddingsboeien voor Loekasjenko, die het land in een diepe crisis heeft gedreven en voor honderd procent inflatie heeft gezorgd."

Rusland voorziet in ongeveer 25 procent van het aardgas dat in Europa verbruikt wordt en tachtig procent daarvan gaat door Oekraïne. De rest gaat via Wit-Rusland en Turkije.