AMSTERDAM - Saab, onderdeel van Swedish Automobile, heeft vrijdag aangegeven dat het niet in staat is de salarissen over de maand november uit te betalen, omdat het bedrijf nog steeds geen akkoord heeft weten te bereiken met de Chinese investeerders dat ook voormalig eigenaar General Motors (GM) tevreden stelt.

Het in geldnood verkerende Saab heeft een financiering nodig van de potentiële investeerders, de Chinese firma's Pang Da Automobile Trade Co. en Zhejiang Youngman Lotus Automobile om aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Pang Da en Youngman tekenden een paar weken geleden een intentieverklaring voor de overname van Saab, met de huidige eigenaar, Swedish Automobile.

General Motors blijft de overeenkomst echter blokkeren, waardoor Swedish Automobile en de Chinese investeerders het voorstel proberen aan te passen zodat General Motors wel akkoord gaat.

Ondersteuning

De Chinese investeerders hebben beloofd Saab in de tussentijd te ondersteunen. Desondanks hebben de Chinese investeerders op vrijdag nog geen geld overgemaakt waarmee Saab de salarissen over november uit zou kunnen keren, aldus woordvoerder Eric Geers.

Volgens een bericht in de Zweedse zakenkrant Industri, hebben Pang Da en Youngman nog geen financiële transacties kunnen doordat de bedrijven tegengewerkt worden door China's National Development and Reform Commission. Elk akkoord omtrent de overname van Saab moet goedgekeurd worden door de Chinese autoriteiten. Saab heeft nog niet gereageerd op dit bericht.