AMSTERDAM - ING-topman Jan Hommen herhaalt op vrijdag de zorg dat een gedwongen afsplitsing van het verzekeringsonderdeel tot een winstverlies kan leiden indien de markten verzwakt blijven.

ING werd in 2009 door de Europese Commissie opgedragen de wereldwijde verzekeringstak af te stoten rond 2013, om daarmee in aanmerking te komen voor goedkeuring van de staatssteun die het bedrijf ontving tijdens de financiële crisis.

De desinvestering is onderdeel van een grotere herstructurering opgelegd door de Europese Unie, welke ING's balans van 1,3 biljoen euro vrijwel halveert.

Het is een probleem om iets aanzienlijk onder de boekwaarde te verkopen, aldus Hommen tijdens een paneldiscussie op de door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) georganiseerde Dag van de Belegger in Amsterdam, waarin hij verwijst naar de huidige marktomstandigheden.

Voorbereiding

"Operationeel is de verzekeringstak klaar om naar de beurs te gaan, een beursgang heeft nog vijf tot zes maanden aan voorbereiding nodig", stelt Hommen.

Hommen herhaalt dat er alternatieven zijn voor een beursgang en dat de instelling op dit moment een tweesporig proces doorloopt, waaronder de optie tot verkoop van de verzekeringstak aan een investeerder, waarmee het bedrijf ook voldoet aan de verplichtingen.

Indien de financiële markten ongunstig blijven voor een beursgang, dan zullen ING en andere financials met eenzelfde probleem 'de Europese Commissie moeten uitleggen dat een afsplitsing op dit moment onwerkbaar is', aldus Hommen, waar hij aan toevoegt dat de deadline nog twee jaar weg is.