NEW YORK - De beurzen op Wall Street hebben de verkorte handelssessie na Thanksgiving Day vrijdag met verlies gesloten. Winkeliers waren enthousiast over het begin van de kerstinkopen, maar beleggers bleven grotendeels afzijdig.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde na drieënhalf uur handel 0,2 procent lager op 11.231,94 punten.

De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1158,67 punten. technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,8 procent in tot 2441,58 punten.

De dag na Thanksgiving Day staat bekend als Black Friday, de dag dat de Amerikanen beginnen met hun kerstinkopen. Sommige winkelketens begonnen de traditionele uitverkoop dit jaar al vroeg, door de deuren al op donderdagavond te openen. Volgens de winkeliers liepen de zaken daarbij goed.

Nervositeit

De weinige beurshandelaren die geen vrije dag hadden, hielden zich echter grotendeels afzijdig. ''We kunnen het nauwelijks een handelssessie noemen'', zei een van de handelaren tegen persbureau Reuters. ''Er is nauwelijks iemand om mee te handelen.''

Enthousiasme over de sterke winkelverkopen werd daarnaast tenietgedaan door de nervositeit over Europa.

De minitop van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy gaf beleggers donderdag geen zicht op een snelle oplossing. Daarnaast steeg de Italiaanse rente vrijdag weer naar een nieuwe recordhoogte.

Alcoa

In de Dow Jones bleven de uitslagen beperkt. Aluminiumgigant Alcoa was een van de grootste winnaars met een plus van 0,8 procent. Olieconcern Chevron stond onderaan met een verlies van 1,6 procent.

De waarde van de euro zakte vrijdagavond tot 1,3225 dollar, tegen 1,3255 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 0,2 procent tot 96,40 dollar.