Italiaanse rente naar nieuw record

ROME - Italië heeft vrijdag 10 miljard euro opgehaald met de uitgifte van nieuwe staatsleningen. Het land moest daarvoor wel een recordrente betalen.

Voor een lening met een looptijd van zes maanden kwam de rente uit op 6,5 procent. Dat is bijna drie procentpunt hoger dan vorige maand. De rente op zogenoemde schatkistcertificaten (kortlopende effecten) ging naar 7,8 procent, eveneens ruim 2 procentpunten hoger dan bij de vorige uitgifte.

Eerder op vrijdag bleek de rente op 10-jarige Italiaanse leningen met 12 basispunten (0,12 procentpunt) te zijn gestegen tot 7,3 procent. Handelaren gaven aan dat de Europese Centrale Bank (ECB) vrijdag opnieuw Italiaanse staatsobligaties opkocht. Dat had echter weinig effect op het rentepercentage.

De rente op Belgische staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar steeg vrijdag licht tot 5,82 procent. België geeft later op de dag nog een nieuwe obligatie uit om te voorzien in de kapitaalbehoefte van het land. Volgens een handelaar wordt het land binnenkort opgenomen in het opkoopprogramma van de ECB. De ECB kondigde eerder dit jaar aan staatsobligaties van onder meer Italië en Spanje op te kopen om de rente te drukken.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie