AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben vrijdag na een wisselvallige dag hun dagenlange verliesreeks weten te doorbreken. Koopjesjagers waagden zich voorzichtig op de markt en zetten de belangrijkste graadmeters voor het eerst in lange tijd overtuigend op winst.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1 procent (2,76 punten) hoger op 274,37 punten. De MidKap viel uit de toon met een miniem verlies van 0,1 procent (0,55 punten) tot 415,85 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 1,2 procent. De FTSE-index in Londen kreeg er 0,7 procent bij.

Na een negatieve start kreeg de handel aan het einde van de middag een impuls van de winsten op Wall Street. Daar werd tijdens een verkorte handelssessie positief gereageerd op berichten over een sterke start van het Amerikaanse seizoen voor de kerstinkopen.

De schuldencrisis hield de gemoederen echter ook vrijdag weer bezig. Italië moest een recordrente bieden om nieuwe obligaties aan de man te brengen en zag de rente op bestaande 10-jarige leningen oplopen tot het recordniveau van 7,4 procent.

Rendement

Daarnaast zette het rendement op Belgisch schuldpapier de opmars naar de grens van 6 procent door en bleef de Spaanse rente onveranderd hoog. Buiten de eurozone schoot de rente van Hongarije naar meer dan 9 procent.

Bank en verzekeraar ING verloor ruim 2 procent en hoorde samen met postbedrijf PostNL (min 2,9 procent) bij de weinige verliezers in de AEX. Verzekeraar Aegon zakte 0,5 procent, mede door een adviesverlaging door de analisten van Goldman Sachs.

Shell

Olieconcern Shell was een van de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen met een winst van 2 procent. Shell en het Japanse Mitsubishi ondertekenen zondag een eerder afgesloten gascontract in Irak, ter waarde van 12,8 miljard euro.

De euro zakte tot het laagste niveau in 7 weken en was 1,3255 dollar waard, tegen 1,3330 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,1 procent tot 96,25 dollar per vat en Brentolie zakte 1,4 procent tot 106,25 dollar per vat.