AMSTERDAM - Saab meldt donderdag dat er een groot risico bestaat dat de uitbetaling van de salarissen wordt uitgesteld. De uitbetaling moet over november moet komende vrijdag plaats vinden.

"We doen alles wat we kunnen om dit op te lossen, maar er is een grote kans op vertragingen", zegt Saab-woordvoerder Eric Geers donderdag tegen Dow Jones Newswires.

Om de lonen te betalen moet het in geldnood verkerende bedrijf financiering ontvangen van de Chinese bedrijven Pang Da Automobile en Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Zij tekenden enkele weken terug een intentieverklaring met Swedish Automobile om Saab te kopen.

De Chinese ondernemingen meldden dat ze van plan zijn om Saab te ondersteunen totdat een definitieve overeenkomst is bereikt.

"We verwachten het geld te ontvangen, maar het is nog niet gearriveerd, waardoor uitbetalingen moeilijk worden", zegt Geers.

100 miljoen

De Chinezen willen alle aandelen Saab kopen voor 100 miljoen euro. Maar voormalig Saab-eigenaar General Motors heeft bezwaar gemaakt en zal zijn technologie niet langer verstrekken aan Saab indien de verkoop doorgaat. Dit heeft de verkoop op losse schroeven gezet.

De productie in de fabriek van Saab in het Zweedse Trollhättan staat sinds april stil vanwege een gebrek aan financiering om leveranciers en werknemers te betalen.