AMSTERDAM - Investeringsmaatschappij Homburg Invest mag van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) niet  meer werken als beleggingsinstelling. Dat maakt het bedrijf donderdag zelf bekend.

Zonder de vergunning is het Homburg niet toegestaan om nieuw eigen vermogen in Nederland aan te trekken.

Het bedrijf spreekt van een ''voorbarig besluit'' en onderzoekt de juridische mogelijkheden die het heeft.  "We onderzoeken momenteel alle juridische mogelijkheden en zijn van plan om alle nodige stappen te nemen om de beslissing van de AFM aan te vechten," zegt CEO Jan Schöningh.

Beursnotering

Volgens een woordvoerster van beursbedrijf NYSE Euronext heeft de beslissing van de AFM geen directe gevolgen voor de beursnotering van Homburg. Het bedrijf zit al sinds 12 september op het strafbankje van de beurs.

Daar kan een fonds maximaal 12 maanden blijven staan. Daarna volgt in principe een beëindiging van de notering, aldus de woordvoerster.

Eventuele vervolgstappen worden volgens haar in nauw overleg met de AFM genomen. ''Maar het is nog te vroeg om daar concreet iets over te zeggen.''

Uitstel van betaling

Door financiële problemen zag het vastgoedbedrijf zich begin september al gedwongen om bij de rechter uitstel van betaling aan te vragen. De verkoop van 3 miljoen participaties in een Canadees vastgoedfonds dit jaar viel tegen en de tweede kwartaalcijfers waren teleurstellend. Drie bestuursleden, waaronder bestuursvoorzitter Michael Arnold, stapten in september op.

Homburg heeft met geld van beleggers miljarden euro's geïnvesteerd in vastgoedprojecten in Noord-Amerika en Europa.