AMSTERDAM - De Europese aandelenbeurzen kwamen donderdag per saldo nauwelijks van hun plek. Het aanhoudende gesteggel in de Europese politiek over de manier waarop de schuldencrisis bestreden moet worden, hield beleggers aan de zijlijn.

De AEX-index sloot 0,4 procent lager op 271,61 punten, de MidKap-index steeg 0,3 procent tot 416,40 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen eindigden tot 0,5 procent lager, terwijl de CAC 40 in Parijs onveranderd sloot.

In de ochtendhandel kreeg de beurshandel steun van een verrassende toename van het Duitse ondernemersvertrouwen.

Merkel

Later op de dag zakten de beurzen echter in het rood nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel had herhaald niets te zien in een grotere rol van de Europese Centrale Bank bij het bestrijden van de schuldencrisis. Ook bleef ze tegen de uitgifte van gezamenlijke euro-obligaties.

Merkel voerde donderdag overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse premier Mario Monti. De regeringsleiders spraken af om voor de topontmoeting op 9 december met voorstellen te komen om de controles op overheidsfinanciën en begrotingsregels van de eurolanden aan te scherpen.

Air France-KLM

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de absolute uitblinker in de AEX met een winst van 10 procent. Het fonds profiteerde van een adviesverhoging van Société Générale. De Franse bank denkt dat beleggers geïnteresseerd zullen zijn in het aandeel dat onlangs flink in waarde is gedaald.

Supermarktconcern Ahold was een van de sterkste dalers bij de hoofdfondsen met een min van 1,6 procent. Het koersverlies volgde op de overname van supermarktketen C1000 door concurrent Jumbo.

Wavin

In de MidKap was Wavin de sterkste daler met een min van 3,5 procent. Volgens SNS Securities is het huidige bod van 8,50 per aandeel van het Mexicaanse Mexichem op de buizenfabrikant waarschijnlijk voldoende om de overname door te laten gaan en is de kans dat Mexichem met een hoger bod komt klein.

Grontmij verloor 11,2 procent. Het ingenieursbureau kondigde het vertrek aan van financieel bestuurder Mel Zuydam. Grontmij staat al enige tijd onder druk vanwege zorgen over de financiële positie van het bedrijf. Onlangs traden twee commissarissen af op verzoek van enkele grootaandeelhouders.

De euro bleef onder druk staan en was 1,3330 dollar waard, tegen 1,3345 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag.