BRUSSEL - De rente op Belgische 10-jarige staatsobligaties is woensdag opgelopen tot 5,5 procent. Het verschil met het rendement op Duitse obligaties klom daardoor tot 3,5 procentpunt. Dat is het grootste verschil sinds de invoering van de euro.

De Belgische rente is de afgelopen dagen hard opgelopen, door de grote onzekerheid over de politieke toekomst van het land.

Daarbij brak de rente op de 10-jaarsleningen dinsdag al door de grens van 5 procent. Investeerders vrezen dat door de aanhoudende politieke impasse de grote staatsschuld van België niet wordt aangepakt.

Analisten wezen erop dat de huidige hoge rente er maandag waarschijnlijk voor zal zorgen dat België een hoge prijs moet betalen bij de veiling van nieuwe staatsleningen.

Kleine markt

''Het gaat om een kleine markt van een land met een hoge schuld, zonder regering. Dat is geen florissant decor voor het uitbrengen van nieuw staatspapier'', zei een obligatiestrateeg van Credit Agricole tegen persbureau Reuters.

Nederlandse financiële instellingen bezaten eind maart volgens De Nederlandsche Bank voor bijna 18 miljard euro aan Belgische staatsobligaties. De totale blootstelling van Nederlandse banken aan Belgische schulden, inclusief die van banken en het bedrijfsleven, bedroeg eind juni volgens de Bank van Internationale

Zie ook: dossier eurocrisis