NEW YORK - Beurshandelaren op Wall Street gingen woensdag zonder feestgevoel Thanksgiving Day tegemoet. Zorgen over de schuldencrisis en de neergang van de wereldeconomie leidden opnieuw tot sterk dalende koersen.

De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 2 procent lager op 11.257,55 punten. De brede S&P 500 zakte 2,2 procent tot 1161,79 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 2,4 procent in bij een stand van 2460,08 punten.

Donderdag zijn de beurzen in New York vanwege Thanksgiving Day gesloten. Vrijdag is er alleen een ochtendsessie.

Obligatieveiling

Net als in Europa wogen de zorgen over de schuldencrisis opnieuw zwaar. De mislukte obligatieveiling van Duitsland, die aanzienlijk minder opbracht dan verwacht, en aanhoudend hoge rentes op obligaties van Spanje, Italië en België vielen slecht bij de beleggers.

Daarnaast kregen investeerders te maken met een reeks tegenvallende economische cijfers. In de Verenigde Staten namen de bestedingen van consumenten in oktober minder toe dan verwacht en werden afgelopen week meer werkloosheidsuitkeringen aangevraagd dan een week eerder.

Het meest opvallende bericht kwam eerder op de dag uit China. Daar bleek dat de industriële activiteit deze maand is afgenomen tot het laagste niveau in bijna 3 jaar tijd. Die ontwikkeling voedt de vrees dat de wereldeconomie op de rand van een nieuwe recessie staat.

Bankaandelen

De zorgen over de schuldencrisis zetten bankaandelen opnieuw op verlies. Bank of America stond onderaan de Dow Jones met een min van ruim 4 procent.

JP Morgan Chase verloor 3,5 procent. Wells Fargo, Morgan Stanley en Citigroup leverden 3 tot 4 procent in, terwijl Goldman Sachs bijna 2 procent verloor. Dinsdag maakte de Federal Reserve bekend dat deze zes banken een stresstest zullen ondergaan om te zien of ze bestand zijn tegen een verdere escalatie van de Europese problemen.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde door de recessievrees met bijna 2 procent tot 96,15 dollar. De euro was woensdagavond 1,3335 dollar waard, tegen 1,3345 dollar aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag.