AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn woensdag voor de vijfde achtereenvolgende dag met verlies gesloten.

Een aanvankelijke poging om de verliesreeks te onderbreken, werd in de kiem gesmoord door de aanhoudende zorgen over de schuldencrisis en tegenvallende berichten over de internationale economie.

In Amsterdam sloot de AEX-index 1,5 procent (4,12 punten) lager op 272,79 punten. De MidKap zakte 1,4 procent (5,83 punten) tot exact 415 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen uiteen van 1,3 tot 1,7 procent.

Staatsleningen

Een tegenvallende veiling van nieuwe Duitse staatsleningen zorgde in de ochtendhandel voor de eerste verliezen. De Duitse overheid haalde slechts 3,6 miljard euro op met 10-jarige leningen, terwijl op 6 miljard euro werd gerekend.

Daarnaast liep de Italiaanse rente weer op tot meer dan 7 procent, schoot het rendement op 10-jarige Belgische obligaties van 5 naar 5,5 procent en bleef de Spaanse rente op een gevaarlijk hoog niveau.

Cijfers

Een reeks economische cijfers wakkerde verder de recessievrees weer aan. In China, Duitsland en in de hele eurozone bleek de industriële activiteit deze maand te zijn gekrompen ten opzichte van de voorgaande maand. In de Verenigde Staten gaven consumenten in oktober minder uit dan verwacht, ondanks een toename van de inkomens.

De olieprijzen daalden stevig door de zorgen over de economie. De prijs van Amerikaanse olie daalde met bijna 2 procent tot 96,30 dollar per vat. Brentolie was met 107,20 dollar per vat 1,7 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

ArcelorMittal

Grondstoffenbedrijven hadden ook last van de economische zorgen, omdat zij erg gevoelig zijn voor een afkoelende conjunctuur. Zo stond staalconcern ArcelorMittal onderaan de AEX met een verlies van 4,2 procent. In Londen zakte mijnbouwbedrijf BHP Billiton 1,4 procent en leverde Rio Tinto ruim 2 procent in.

In de MidKap was de producent van buizen en leidingsystemen Wavin veruit de sterkste stijger, met een plus van bijna 25 procent tot 7,80 euro. Het Mexicaanse Mexichem wil Wavin overnemen voor 8,50 euro per aandeel. Wavin gaf aan het bod te bestuderen. Dinsdag steeg het aandeel al bijna 60 procent op het overnamenieuws.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd kondigde nieuwe kostenbesparingen aan, die bij analisten in goede aarde vielen. Ook de bekendmaking van de solvabiliteitsratio van het concern en de aangekondigde samenwerking met Friesland Bank konden op instemming rekenen. Het aandeel zakte echter 4 procent.

De zorgen over de schuldencrisis zetten de koers van de euro verder onder druk. Aan het einde van de Europese beurshandel was de euro 1,3345 dollar waard, tegen 1,3495 dollar een dag eerder.