NEW YORK - Beleggers op Wall Street konden zich dinsdag toch niet ontworstelen aan de zorgen over de schuldenproblemen en de Amerikaanse economie.

Na een korte opleving aan het begin van de middaghandel na een aankondiging van het Internationaal Monetair Fonds, gingen de koersen weer naar beneden en sloten in het rood.

De Dow-Jonesindex eindigde 53,59 punten lager op 11.493,72 punten. Een verlies van 0,5 procent. De breedsamengestelde S&P 500-index verloor 0,4 procent en sloot op 1188,04 punten. Technologiebeurs Nasdaq schreef een verlies van 0,1 procent en eindigde op 2521,28 punten.

De stemming was al bedrukt nadat voorbeurs bekend werd gemaakt dat de groei van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal neerwaarts was bijgesteld tot 2 procent. Economen dachten dat het eerdere groeicijfer van 2,5 procent bevestigd zou worden.

De verlaagde raming had te maken met de afgenomen bedrijfsvoorraden, iets zwakkere consumentenuitgaven en minder sterk toegenomen bedrijfsinvesteringen in de Verenigde Staten.

Spanje

Intussen steeg de rente die Spanje moet betalen voor haar leningen naar het hoogste niveau in 14 jaar en bleef ook de Italiaanse rente gevaarlijk hoog.

De verliezen werden in de middaghandel gekeerd, nadat het IMF bekend had gemaakt een nieuwe kredietfaciliteit in het leven te hebben geroepen. Die is bestemd voor landen die het economisch relatief goed doen, maar toch in de problemen dreigen te komen. De nieuwe leenvorm lijkt bij uitstek gemaakt om in de huidige Europese schuldencrisis het ''besmettingsgevaar'' te beperken.

Te weinig

De mededeling van het IMF bood de handel uiteindelijk te weinig steun. Ook de vrijgegeven notulen van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, ontlokte aan de beleggers geen positieve reactie.

De aandacht ging wel uit naar aanbiedingensite Groupon, die dinsdag bijna 15 procent verloor en op vrijwel hetzelfde niveau uitkwam als bij de beursgang begin november. Maandag ging het fonds ook al achteruit. Beleggers maken zich zorgen over de grote concurrentie voor Groupon in de komende tijd.

Euro

De euro was dinsdag na het slot van de handel op Wall Street 1,3510 dollar waard, tegen 1,3495 dollar bij het sluiten van de Europese beurshandel. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 1 procent in waarde en kostte 97,87 dollar. Een vat Brentolie werd 2 procent duurder.