BRUSSEL - De aanhoudende politieke onzekerheid in België heeft dinsdag verder druk gezet op de waarde van de staatsobligaties van het land. De rente op 10-jarige staatsleningen, die tegengesteld beweegt aan de waarde, overschreed daarbij de grens van 5 procent.

De onzekerheid over de politieke toekomst van het land vergroot de zorgen onder investeerders over de aanpak van de Belgische staatsschuld. De schuld van België bedroeg vorig jaar ruim 96 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnen de eurozone hadden alleen Griekenland en Italië een hogere schuldenlast.

Het verschil tussen de rente op Duitse en Belgische obligaties bedroeg dinsdag ruim 3 procentpunt. De rente van België liep begin vorige week al op van 4,5 naar bijna 5 procent. Vrijdag zakte het rendement op de 10-jaarsobligaties echter licht terug, tot 4,8 procent.

Investeringen

Per eind maart bedroegen de totale investeringen van Nederlandse financiële instellingen in Belgisch staatspapier 17,7 miljard euro. Aan het eind van het vierde kwartaal 2010 was dit nog 19,6 miljard euro, blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank (DNB).

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties stond net als maandag op circa 6,7 procent. De Italiaanse rente liep op tot 6,9 procent, tegen ongeveer 6,7 procent op maandag.

Onderliggende gevoel

''Het onderliggende gevoel over de obligaties van perifere landen blijft negatief door het aanhoudende gebrek aan politieke oplossingen voor de problemen in Europa'', zei een marktstrateeg van RIA Capital tegen persbureau Reuters. Investeerders houden een voorkeur voor Duitse obligaties, voegde hij eraan toe.

Het rendement op 10-jarige Duitse staatsleningen zakte dinsdagmiddag tot 1,9 procent, tegen 1,96 procent eerder op de dag. De Nederlandse rente stabiliseerde op circa 2,5 procent.