AMSTERDAM - Een tegenvallend cijfer over de economische groei in de VS drukte dinsdagmiddag zwaar op de beurshandel in Europa. Beleggers leken eerst een adempauze in te lassen na de verliesreeks van de afgelopen handelsdagen, maar het Amerikaanse cijfer gooide roet in het eten.

De schuldproblemen in Europa en in de Verenigde Staten bleven ook druk uitoefenen op de markten. De AEX-index in Amsterdam sloot 1,93 punten lager op 276,91 punten. Een verlies van 0,7 procent. De MidKap-index verloor 0,2 procent en sloot op 420,83 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 1,2 procent. De beurs in Londen hield de voeten ook niet droog en sloot 0,3 procent lager.

Spanje

In Madrid zakte de IBEX 35-index 1,5 procent. Spanje haalde dinsdagochtend 3 miljard euro op met de veiling van kortlopende obligaties, maar betaalt voor deze leningen wel de hoogste rente in 14 jaar.

Vorige week moest Spanje ook al een recordrente betalen om zijn obligaties te slijten. De rente op 10-jarige Belgische staatsleningen overschreed dinsdag de grens van 5 procent door de aanhoudende politieke onzekerheid in het land. In 10-jarige rentes van Spanje en Italië bleven ook gevaarlijk hoog.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten werd de economische groei in het derde kwartaal neerwaarts bijgesteld tot 2 procent. Economen dachten dat een eerder groeicijfer van 2,5 procent bevestigd zou worden. Toen dat niet gebeurde, zorgde dat voor een sombere stemming onder beleggers. De beurzen op Wall Street stonden halverwege de handelsdag op circa 0,9 procent verlies.

In Amsterdam viel MidKap-fonds Wavin op met een koerssprong van 58,8 procent, tot 6,28 euro. De buizenfabrikant liet weten een ongevraagd overnamevoorstel te hebben ontvangen van het Mexicaanse buizenbedrijf Mexichem.

Thomas Cook

Thomas Cook liet in Londen een koersval zien van ruim 75 procent. De Britse reisorganisatie onderhandelt met de bank over de schulden van het bedrijf en heeft de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld.

In Frankfurt daalde Commerzbank 15,1 procent. De Duitse bank zou naar verluidt 5 miljard euro extra kapitaal nodig hebben om in 2012 aan de nieuwe Europese bankregels te voldoen.

Air France-KLM

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler met een min van 6,2 procent. KPN zakte ruim 2,7 procent na een adviesverlaging door Citigroup. Wessanen daalde in de SmallCap-index met 9 procent. Het voedingsmiddelenbedrijf waarschuwde voor een lagere winst bij zijn Amerikaanse dochter ABC.

Het aandeel Galapagos maakte een koerssprong van 22,1 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een belangrijke stap te hebben gezet in de ontwikkeling van een medicijn tegen ontstekingsziekten zoals reuma.

De euro was 1,3495 dollar waard, tegen 1,3510 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 96,98 dollar per vat en Brentolie werd 0,9 procent duurder.