TOKIO - In Tokio is de beurs dinsdag licht lager gesloten. De stemming werd gedrukt door de negatieve handelssessies in New York en Europa. 

Beleggers waren daarbij huiverig om grote posities in te nemen voorafgaand aan een Japanse nationale feestdag op woensdag. De Nikkei eindigde 0,4 procent lager op 8314,74 punten.

Tijdens de handelsdag werd bekend dat de twee belangrijkste effectenbeurzen in Japan, die van Tokio en Osaka, gaan fuseren om hun concurrentiepositie in Azië te versterken. Osaka sloot 4,5 procent hoger. Het beursbedrijf van Tokio heeft geen beursnotering.

Olympus

De geplaagde Japanse camerafabrikant Olympus zette de stijging voort en klom bijna 20 procent. Het team, dat door het bedrijf is aangesteld om de boekhoudfraude te onderzoeken, heeft volgens Olympus tot nu toe geen bewijzen gevonden van banden met de georganiseerde misdaad.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten dinsdag ook overwegend kleine verliezen zien. In Sydney daalde de All Ordinaries 0,7 procent en de Hang Seng in Hongkong noteerde 0,5 procent lager in de middaghandel. De Kospi in Seoul steeg 0,3 procent.