MADRID - Het telecomconcern Telefónica heeft in de eerste 9 maanden van 2011 flink minder winst geboekt door forse herstructureringskosten in Spanje. De omzet nam wel toe door goede resultaten in Latijns-Amerika. Dit maakte Telefónica vrijdag bekend.

De nettowinst van het bedrijf kromp in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 69,1 procent naar 2,7 miljard euro. De omzet steeg met 5,4 procent naar 46,7 miljard euro. Een herstructureringsprogramma in Spanje, waarbij het 6500 werknemers ontsloeg om op de lange termijn concurrerender te worden, kostte Telefonica 2,7 miljard euro.

De omzet steeg dankzij de voortdurende uitbreiding van Telefónica in Latijns-Amerika. De inkomsten stegen er met 18 procent, waardoor het bedrijf er nu 46 procent van zijn omzet vandaan haalt.

Ondanks de sterk gedaalde winst hield de onderneming vast aan zijn voorgenomen dividenduitkering van 1,75 euro per aandeel in 2012. Volgens analisten is deze dividenduitkering aan de hoge kant, gezien de schuld van ongeveer 55,4 miljard euro die het bedrijf heeft.