AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige winsten gesloten. De hoop op een politieke oplossing in Italië gaf de beleggers moed. De handel kreeg verder steun van opbeurende berichten over de Amerikaanse economie.

In Amsterdam sloot de AEX-index 2,3 procent hoger op 300,98 punten. De MidKap-index won 2,8 procent tot 464,20 punten.

In Londen, Parijs en Frankfurt wonnen de belangrijkste beurzen 1,9 tot 3,2 procent. In Milaan werd een winst van 3,7 procent geboekt.

De Italiaanse Senaat stemde vrijdag in met een drastisch bezuinigingspakket. Die maatregelen worden zaterdag door de Kamer van Afgevaardigden behandeld, waarna de formatie van een noodregering kan beginnen.

De partijloze Mario Monti wordt daarbij genoemd als opvolger van premier Silvio Berlusconi.

Rente

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties zakte vrijdag tot 6,5 procent. De euro won ook weer wat aan kracht. De Europese munt was aan het einde van de beursdag 1,3785 dollar waard, tegen 1,3620 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Financiële instellingen waren vrijdag in trek. Zo klom verzekeraar Allianz in Frankfurt 5,6 procent. Het Duitse concern zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal flink dalen door verliezen op beleggingen in Grieks staatspapier. De winstdaling was echter minder dan gevreesd.

Aegon

In Amsterdam was branchegenoot Aegon de grootste winnaar in de AEX met een plus van 5,5 procent. In de MidKap maakte Delta Lloyd de grootste sprong met een winst van 7 procent.

ING zag de beurswaarde met 4,4 procent stijgen. De grote Duitse banken Deutsche Bank en Commerzbank wonnen bijna 6 procent, net zoals het Franse BNP Paribas.

De universiteit van Michigan maakte vrijdagmiddag bekend dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten afgelopen maand is gestegen tot het hoogste niveau sinds juni. Consumenten werden minder somber over de huidige omstandigheden en zagen de toekomst ook wat zonniger in dan een maand eerder.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1 procent tot 98,75 dollar. Brentolie werd 0,5 procent duurder.

Shell won 1,1 procent. Het olieconcern sloot een miljardendeal met het Maleisische staatsbedrijf Petronas om de productie van olievelden voor de kust van het eiland Borneo te vergroten.