ROME - De rente op Italiaanse staatsleningen is maandag tot recordhoogte gestegen door zorgen onder beleggers over een escalatie van de schuldencrisis.

Het renteniveau op staatspapier met een looptijd van 10 jaar klom tot 6,54 procent ten opzichte van 6,371 procent afgelopen vrijdag.

Vorige week werd bekend dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) toezicht gaat houden op de economische hervormingen in Italië. Maandagochtend meldden Italiaanse media dat premier Silvio Berlusconi op korte termijn zijn aftreden zou aankondigen. Berlusconi sprak die geruchten echter tegen.

De rente op 10-jarige Spaanse obligaties liep maandag licht op tot 5,61 procent, tegen 5,59 procent op vrijdag. Het rendement op vergelijkbaar Frans staatspapier steeg tot 3,11 procent, tegen 3,06 procent voor het weekeinde.

ECB

De onrust op de financiële markten kwam maandag ook duidelijk tot uiting in de bedragen die Europese banken stalden bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dit weekeinde werd daar voor 288,4 miljard euro ondergebracht.

Dat was het hoogste bedrag van 2011. Het bedrag kwam ook dicht in de buurt van de piek van 297,4 miljard euro die begin november 2008, in de nasleep van de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers, werd genoteerd.

Banken brengen hun overtollige middelen liever onder bij de ECB dan dat ze het tegen een hogere rente aan elkaar lenen.