AMSTERDAM - Geruchten over het aanstaande aftreden van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi beheersten maandag de beurshandel.

Berlusconi ontkende dat zijn vertrek nabij is, maar de kwestie voedde zorgen over een overslag van de Griekse crisis naar de derde economie van Europa. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties liep op tot de hoogste stand sinds 1997.

De AEX-index sloot 0,7 procent lager op 299,75 punten, de MidKap-index verloor 1,3 procent tot 466,35 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,3 en 0,6 procent in.

Banken

De zorgen over de situatie in Italië, dat onder toezicht komt van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), resulteerde met name in lagere koersen voor de financiële sector. ING was een van de sterkste dalers in de AEX met een verlies van 3,9 procent.

Ook branchegenoten als BNP Paribas (min 0,4 procent), Crédit Agricole (min 2,5 procent), Deutsche Bank (min 0,6 procent) en Société Générale (min 2,4 procent) eindigden in de min.

Berlusconi

Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat het IMF gaat toezien op de voortgang van economische hervormingen in Italië.

''Berlusconi heeft een slechte staat van dienst wat dat betreft. De markten hopen dat wie hem ook zou mogen opvolgen het beter doet. Economische ontwikkelingen voorspellen is moeilijk genoeg, maar de politiek inzichtelijk maken is vrijwel onmogelijk'', aldus een beleggingsstrateeg van zakenbank Macquarie.

PostNL

PostNL was met een verlies van 7,4 procent de sterkste daler in de AEX. Het postbedrijf liet weten dat de uitkering van dividend in contanten in de komende jaren bemoeilijkt wordt door problemen bij het pensioenfonds van de onderneming. Leverancier van navigatiediensten TomTom volgde op de voet met een koersverlies van 6,2 procent.

Dockwise was een van de weinige uitblinkers op het Damrak. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie maakte bekend een bedrijfsonderdeel dat luxe jachten verscheept te verkopen en zich volledig toe te leggen op het transport van materieel voor olie- en gasbedrijven. Beleggers beloonden dat nieuws met een koerswinst van 4,8 procent.

De euro noteerde 1,3743 dollar, tegen 1,3770 dollar aan het eind van de Amerikaanse handelsdag op vrijdag. De prijs van een vat Brentolie steeg met 1,8 procent tot 113,94 dollar. Ruwe Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder en kostte ruim 95 dollar per vat.