AMSTERDAM - De wereldwijde beurzen maken zich op voor een handelsweek waarin de Griekse schuldentragedie opnieuw een hoofdrol zal spelen.

Er wordt naarstig uitgekeken naar een snelle oplossing voor de politieke impasse in het land. De hoop op een regering van nationale eenheid in Griekenland is groot.

De Griekse premier George Papandreou hield zondag noodoverleg over de mogelijkheid van de vorming van een dergelijke regering. Oppositieleider Antonis Samaras heeft aangegeven alleen te willen helpen als Papandreou aftreedt.

Vorige week veroorzaakte Papandreou nog grote verbazing door te pleiten voor een referendum over het steunpakket. Dat zorgde voor grote verliezen op de wereldwijde beurzen. Onder zware politieke druk van Frankrijk en Duitsland zag Papandreou af van zijn voorstel, wat tot flinke opluchting onder beleggers leidde.

Crisis

De ministers van Financiën van de eurolanden komen maandag in Brussel bijeen om de crisis te bespreken. Dan moet de Griekse minister van Financiën openheid van zaken geven over de voortgang van zijn land bij de aanpak van de schuldencrisis. Griekenland moet laten zien dat het serieus werk maakt van de hervormingen om in aanmerking te komen voor de volgende tranche van het noodpakket.

De G20-top van vorige week bood weinig houvast voor beleggers. Zij waren teleurgesteld dat er onder de G20-landen weinig animo bestaat voor investeringen in het Europese noodfonds EFSF. Op de top werd wel duidelijk dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voortaan toezicht gaat houden op de vorderingen die Italië maakt met de economische hervormingen.

Griekse perikelen

Naast de Griekse perikelen zal de handel in Amsterdam deels worden bepaald door een grote hoeveelheid kwartaalcijfers. Vooral op donderdag wordt het een drukke dag.

Dan komen onder meer Aegon, SNS Reaal, Heijmans, Grontmij en Ordina met resultaten over het afgelopen kwartaal. Verder komen deze week cijfers van onder meer Air France-KLM, Kendrion, Vopak, PostNL en Wolters Kluwer naar buiten.

Verenigde Staten

Uit de Verenigde Staten komen deze week cijfers van onder meer Cisco Systems, Walt Disney, Viacom, Macy's en Nvidia. Van de 500 bedrijven in de S&P 500 hebben nu 443 ondernemingen resultaten gepubliceerd.

Daarvan overtrof 70 procent de verwachtingen van analisten, waardoor de zorgen over de afzwakkende economie een beetje naar de achtergrond zijn verdwenen.

Deze week komen verder ook onder meer inflatiecijfers naar buiten in Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten.