CANNES - ING moet als het aan de G20 ligt samen met 28 andere grote internationale banken aan strengere kapitaaleisen gaan voldoen.

Dat blijkt uit een vrijdag bekendgemaakte lijst die werd samengesteld door de internationale toezichthouder Financial Stability Board.

Op de lijst staan 29 banken die door de FSB als essentieel worden beschouwd voor het internationale financiële systeem. Naast ING voerde de FSB nog 16 Europese banken op. Daarnaast staan er acht Amerikaanse banken op de lijst en vier uit Azië.

Buffer

De G20 wil de banken dwingen een extra buffer aan te leggen, waardoor de verhouding tussen hun kapitaal en uitstaande verplichtingen 1 tot 2,5 procentpunt hoger uitkomt dan de internationale eis waar alle banken aan moeten voldoen.

De lijst van de FSB zal elk jaar opnieuw worden samengesteld. Banken die er in november 2014 op staan moeten vanaf 2016 aan de strengere eisen voldoen.

Daarnaast moeten de banken voor het einde van volgend jaar een 'testament' opmaken, waaruit moet blijken hoe de afhandeling van een faillissement eruit zou zien. Nationale toezichthouders kunnen die plicht volgens de FSB desgewenst ook aan andere banken opleggen.

Belang

ING verwelkomde vrijdag de ''duidelijkheid'' die de FSB heeft verschaft. ''We onderschrijven het belang van het beperken van de systeemrisico's'', aldus een woordvoerster van de bank. Volgens haar is nog niet duidelijk hoe hoog de extra kapitaaleis voor ING uitvalt.

Op de lijst staan naast ING onder meer Deutsche Bank, Commerzbank, Société Genérale, BNP Paribas, Barclays, Royal Bank of Scotland, Santander, UBS, Credit Suisse, HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase en Bank of China.