AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten.

Beleggers waren niet blij met de mededeling van de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat er onder de G20-landen weinig animo bestaat voor investeringen in het Europese noodfonds EFSF. Ook over de versterking van de kas van het IMF werd op de top nog geen definitief akkoord gesloten.

De AEX-index eindigde 0,8 procent lager op 301,97 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 472,63 punten. In Londen bleef het verlies beperkt tot 0,3 procent. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 2,3 en 2,7 procent.

De beurzen waren eerder op de dag positief gestemd door berichten dat de G20-leiders het eens waren geworden over de versterking van de financiële slagkracht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Merkel liet echter weten dat daarover nog geen akkoord is bereikt.

Italië

Op de top werd wel duidelijk dat het IMF voortaan toezicht gaat houden op de vorderingen die Italië maakt bij zijn economische hervormingen. Premier Silvio Berlusconi gaf daarbij aan dat het fonds Italië ook financiële steun heeft aangeboden, maar dat zijn regering daarvoor heeft bedankt.

Daarnaast werd een lijst met 29 grote banken gepresenteerd die in de toekomst aan strengere eisen moeten voldoen. Deze systeembanken moeten vanaf 2016 grotere buffers aanleggen dan andere banken en moeten aangeven hoe een eventueel faillissement kan worden afgewikkeld.

Banken

Bankaandelen hoorden vrijdag bij de grotere verliezers. Commerzbank daalde in Frankfurt ruim 6 procent.

De op een na grootste bank van Duitsland leed in het derde kwartaal meer verlies dan verwacht door een forse afwaardering van Griekse schuldpapieren. In Amsterdam leverde ING, een van de banken op de G20-lijst, bijna 3 procent in.

Het economisch nieuws viel beleggers ook niet mee. In de Verenigde Staten groeide de werkgelegenheid in oktober, maar minder sterk dan economen hadden verwacht. In de eurozone kromp de dienstensector in dezelfde maand. In september lieten de orders voor de Duitse industrie de sterkste daling zien sinds januari 2009.

Pharming

In de MidKap was biotechnologiebedrijf Pharming de grootste stijger met een winst van 5,6 procent na positief nieuws over zijn stermedicijn Rhucin.

De euro was vrijdagmiddag met 1,3750 dollar evenveel waard als aan het einde van de Europese beurshandel op donderdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 93,75 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder.