LONDEN - Mijnbouwbedrijf Anglo American koopt het belang van 40 procent van de Zuid-Afrikaanse familie Oppenheimer in diamantdelver De Beers. Anglo American betaalt 5,1 miljard dollar (3,7 miljard euro) voor het belang. Dat maakte het concern vrijdag bekend.

De transactie wordt in contanten voldaan. Door de aankoop vergroot Anglo American zijn belang in De Beers van 45 tot 85 procent.

De Beers heeft circa 40 procent van de wereldwijde diamantproductie in handen. Het bedrijf concurreert met het Russische Alrosa om de titel van 's werelds grootste diamantproducent.

Botswana

De overheid van Botswana bezit 15 procent van De Beers en heeft de mogelijkheid dit belang uit te breiden tot 25 procent door aandelen te kopen van de familie Oppenheimer. In dat geval zou Anglo American een belang van 75 procent in De Beers bezitten.

De familie Oppenheimer is meer dan 80 jaar aandeelhouder geweest bij De Beers. De Beers werd in 1888 opgericht door de Britse ondernemer en kolonist Cecil John Rhodes.

In de eerste helft van dit jaar steeg de omzet van het bedrijf met 55 procent dankzij de hard gestegen diamantprijzen en een sterke vraag naar diamanten vanuit India, China en de Verenigde Staten. De diamantprijs is dit jaar al met 35 procent toegenomen.