NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn donderdag stevig opgelopen. Dat was vooral te danken aan de elkaar snel opvolgende ontwikkelingen in Europa.

Uit Griekenland kwamen geluiden dat het referendum over het reddingsplan voor het land van de baan is. Ook een onverwachte renteverlaging door de Europese Centrale bank (ECB) droeg bij aan de positieve stemming op Wall Street.

De Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen sloot de handelsdag af op 12.044,47 punten, een winst van 1,8 procent. De breed samengestelde S&P 500-index liep 1,9 procent op tot 1261,15 punten. De technologiebeurs Nasdaq klom 2,2 procent tot 2697,97 punten.

Waar eerder deze week de Griekse premier de koersen nog deed duikelen door met een plan voor een referendum op de proppen te komen, liepen de koersen donderdag flink op nu het ernaar uitziet dat dit niet doorgaat.

Rente

Ook het besluit van de ECB de rente met een kwart procentpunt te verlagen tot 1,25 procent, viel goed bij de Amerikaanse beleggers.

Het was het eerste rentebesluit van Mario Draghi, die deze week aantrad als president van de ECB. Draghi waarschuwde echter ook voor een ,,milde recessie'' aan het eind van dit jaar.

Amerikaanse beleggers reageren zenuwachtig op al het nieuws en de geruchten uit Europa en de koersen gaan, al naar gelang de aard van daarvan, op en en neer. ,,De markt reageert nu op elk gerucht. Wat doet Griekenland, wat doet Duitsland, wat zegt (bondskanselier) Merkel'', aldus een Amerikaanse marktkenner.

Fondsen

Vrijwel alle fondsen vertoonden donderdag een opgaande lijn. Wel stonden aandelen van detailhandelketens onder druk nadat enkele winkelketens teleurstellende omzetcijfers over oktober hadden gepresenteerd.

De euro stond kort bij sluiting op 1,3817 dollar. Aan het einde van de handel in Europa was de munt 1,3750 dollar waard.