AMSTERDAM - Delta Lloyd heeft in het derde kwartaal zijn blootstelling aan Zuid-Europese en Ierse staatsleningen sterk afgebouwd. Chief executive Niek Hoek zei donderdag tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers dat Delta Lloyd dit blijft doen.

"We doen geen vooruitblikkende uitspraken, maar het zal duidelijk zijn dat we niet erg positief zijn over de ontwikkelingen in Zuid-Europa", zegt de CEO. Vooral de investeringen in Italiaanse staatsleningen werden in het afgelopen kwartaal teruggebracht tot 167 miljoen euro, van 827 miljoen euro bij de halfjaarcijfers.

De totale blootstelling aan de 'risicolanden' uit de eurozone - Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje - daalde hierdoor van 1 miljard euro tot 319 miljoen euro.

De resterende risico's op deze portefeuille zijn afgedekt door verzekeringen op wanbetalingen door Spanje en Italië, voor een hoger bedrag dan de uitstaande beleggingen.

Bescherming

Chief executive Niek Hoek erkent dat zulke 'credit default swaps' geen optimale bescherming bieden, omdat in het geval van Griekenland is gebleken dat ze alleen in heel extreme situaties tot uitbetaling leiden.

"Als je je echt zorgen maakt over je blootstelling, dan moet je het staatspapier verkopen, en dat is wat we hebben gedaan", zegt Hoek. "Maar als de waarde van de verzekerde staatsobligaties daalt, dan stijgt de waarde van de credit default swaps, dus in die zin bieden ze een gedeeltelijke bescherming."

Referendum

Het besluit van Griekenland om een referendum te houden over het vorige week met veel moeite bereikte Europese akkoord over de schuldencrisis, noemt Hoek 'een ongelukkige ontwikkeling'. Hierdoor houdt de onduidelijkheid rond de positie van Griekenland aan, terwijl de markt juist behoefte heeft aan meer duidelijkheid, aldus Hoek.

Uit de kwartaalcijfers bleek donderdagochtend dat in de eerste drie kwartalen van 2011 de premiekosten van Delta Lloyd met veertien procent zijn gestegen. De premie-inkomsten voor levensverzekeringen stegen met achttien procent.

Ook de hypotheekactiviteiten vertoonden een sterke instroom. Met 1,7 miljard euro aan nieuw afgesloten hypotheken, 43 procent meer dan een jaar eerder. De totale portefeuille groeide met zeven procent tot 16,3 miljard euro.