AMSTERDAM - De rente op Italiaanse staatsobligaties is donderdag opnieuw opgelopen. Ondanks berichten over een akkoord binnen het Italiaanse kabinet over de hervorming van de economie kozen investeerders voor de zekerheid van Duitse obligaties.

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties liep op tot 6,38 procent, tegen 6,21 procent op woensdag. Het rendement op Italiaans staatspapier ligt nu hoger dan het niveau waarbij de Europese Centrale Bank (ECB) begin augustus besloot in te grijpen.

De rente op Duitse obligaties zakte licht tot 1,8 procent. Daarmee groeide het verschil tussen het rendement op Italiaanse en Duitse leningen tot het hoogste niveau sinds 1995. De rente en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente duidt op een lagere waarde.

Rente

De rente op Spaanse obligaties steeg tot 5,58 procent tegen 5,49 procent op woensdag. De Spaanse rente is nog altijd bijna 1 procentpunt lager dan voor de start van de ECB-interventies.

Handelaren gaven aan dat de ECB donderdag opnieuw actief was op de Europese obligatiemarkten. De centrale bank zou daarbij opnieuw Italiaanse en Spaanse obligaties opkopen.