PARIJS - De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, heeft zijn winst in het derde kwartaal van dit jaar grotendeels zien verdampen. Dat kwam door een forse afschrijving op zijn portefeuille aan Griekse staatsobligaties.

De nettowinst van BNP Paribas daalde op jaarbasis met 71,6 procent naar 541 miljoen euro. Zonder de Griekse afschrijvingen zou de nettowinst volgens de bank zijn uitgekomen op 1,95 miljard euro. De inkomsten namen met 7,6 procent af tot 10 miljard euro.

BNP Paribas maakte bekend naar aanleiding van het nieuwste Griekse reddingsplan 60 procent van de waarde van zijn Griekse portefeuille af te schrijven. De kosten hiervoor zijn opgelopen tot 2,14 miljard euro.

Bankroet

Volgens bestuursvoorzitter Baudoin Prot is zijn bank voorbereid op een eventueel Grieks bankroet. ''Een Grieks failliet is niet fijn, maar behapbaar. De afschrijvingen die we nu hebben gedaan, zijn adequaat.''

Prot zei dat BNP Paribas zijn bezit van staatsobligaties van eurolanden in het derde kwartaal met 20,7 procent heeft verminderd. De bank is niet van plan dit nog verder terug te brengen.

Kapitaalverhoging

Volgens Prot heeft BNP Paribas geen kapitaalverhoging nodig om per eind juni 2012 aan de nieuwe kapitaaleisen voor banken te voldoen. De bank zal volgens de topman tegen die tijd een kernkapitaalratio van 9 procent hebben. ''Dit zal ook niet ten koste gaan van het dividend.''

In het kader van een kostenbesparingsprogramma zal BNP Paribas ''enkele honderden banen'' schrappen, aldus Prot. De bank maakt rond 15 november bekend waar de ontslagen vallen en hoeveel het er zullen zijn.