LUXEMBURG- ArcelorMittal, 's werelds grootste staalconcern, is somber gestemd over de ontwikkelingen op de staalmarkt. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal lagere leveringen en prijsdruk. Dat liet ArcelorMittal donderdag weten.

In het derde kwartaal kwam de nettowinst uit op 659 miljoen dollar (482 miljoen euro), tegen 1,53 miljard dollar in het tweede kwartaal. De omzet daalde op kwartaalbasis met 3,7 procent tot 24,2 miljard dollar.

Volgens ArcelorMittal nemen afnemers vanwege de onzekere economische omstandigheden een afwachtende houding aan waardoor de volumes onder druk staan. De staalleveringen kwamen in het derde kwartaal uit op 21,1 miljoen ton tegen 22,2 miljoen ton een kwartaal daarvoor.

Investeringen

Het concern gaf aan enkele staalinvesteringen uit te stellen en liet weten dat de kapitaalinvesteringen in 2011 lager zullen uitvallen dan de eerder aangegeven 5,5 miljard dollar.

ArcelorMittal rekent voor de tweede helft van 2011 nog wel op een hogere operationele winst dan in dezelfde periode van 2010. In het vierde kwartaal van 2010 leed het concern een verlies.

De sombere vooruitzichten van ArcelorMittal weerspiegelen de negatieve prognoses van branchegenoten in Azië en de Verenigde Staten. Staalconcerns als Posco, Nippon Steel en US Steel hebben allemaal aangegeven een lagere vraag naar staal te verwachten.

Negatiever

Kredietbeoordelaar Moody's gaf onlangs aan negatiever te zijn geworden over de Europese staalsector. Moody's verwacht dat de vraag naar staal in Europa in de komende maanden in een bandbreedte beweegt van een daling van 4 procent tot een stijging van 2 procent. Eerder werd gerekend op een groei van 5 tot 7 procent in 2011.

Vanwege de afzwakkende vraag naar staal maakte ArcelorMittal vorige maand nog bekend de laatste twee hoogovens in de Belgische stad Luik te sluiten. Daardoor gaan bijna 600 banen verloren.