AMSTERDAM - ING heeft in het derde kwartaal een nettowinst geboekt van 1,692 miljard euro. Dat maakte de bank en verzekeraar donderdag bekend.

Daarmee viel de winst ruim zeven keer hoger uit dan het bedrag van 239 miljoen euro dat een jaar eerder resteerde onder de streep. Het resultaat was ook beter dan verwacht. Analisten hadden gemiddeld een nettowinst van 1,624 miljard euro voorspeld.

De winstgroei zat vooral in het verzekeringsbedrijf. Daar kwam de onderliggende winst voor belastingen uit op 561 miljoen euro, tegen een verlies van 274 miljoen euro een jaar eerder.

Zie ook: ING schrapt duizenden banen
Overzicht van alle ING-ontslagrondes in de afgelopen tien jaar

Bij de bank liep de onderliggende winst terug tot 1,06 miljard euro. In het derde kwartaal van 2010 was dat nog 1,49 miljard euro. Het resultaat van de bank stond onder druk door de escalatie van de schuldencrisis en de tegenvallende economische ontwikkelingen, stelde bestuursvoorzitter

Jan Hommen. ING schreef afgelopen kwartaal in totaal 467 miljoen euro af op Griekse obligaties. Daarvan kwam 267 miljoen euro voor rekening van de bank.

Kosten

De moeilijke marktomstandigheden dwingen ING de kosten verder terug te dringen, aldus Hommen. De bank kondigde daarom maatregelen aan die leiden tot het verlies van 2000 voltijdsbanen binnen het bedrijf en 700 daarbuiten.

Ondanks alle onzekerheid wordt de splitsing van de bank- en verzekeringsactiviteiten doorgezet. ING wil naar eigen zeggen klaarstaan voor een beursgang als de markten herstellen.