AMSTERDAM - Bankconcern ING gaat in Nederland 2000 voltijdsbanen schrappen binnen het bedrijf, en nog eens 700 extern. Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt.

Met de reorganisatie wil het concern de kosten drukken en de resultaten opvijzelen. ''De economisch-financiële omgeving is duidelijk verslechterd. Er is minder vraag naar bepaalde producten, zoals bijvoorbeeld hypotheken'', aldus een woordvoerder.

Daarnaast kampt ING met strengere regels voor de bankensector waardoor er extra op de kosten gelet moet worden.

Zie ook: ING ziet winst flink groeien
Overzicht van alle ING-ontslagrondes in de afgelopen tien jaar

Volgens vakbond CNV gaat het om 1700 gedwongen ontslagen. ING bestrijdt dit. ''Wij hebben een sociaal plan en we zullen zoveel mogelijk proberen om mensen te begeleiden van werk naar werk. Het is goed mogelijk dat er elders binnen de organisatie wel werk is'', aldus de woordvoerder. Circa 300 banen verdwijnen via natuurlijk verloop.

Loonlijst

De banen verdwijnen voornamelijk op administratie-afdelingen. De externe functies die geschrapt worden zijn detacheerders die niet op de loonlijst staan, maar wel voor ING werken.

De reorganisatie moet tegen eind 2013 zijn afgerond. Bij de bank in Nederland werken circa 19.000 mensen. De maatregel moet vanaf 2014 een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van ongeveer 300 miljoen euro.

Als een bom

Volgens FNV Bondgenoten is de reorganisatie bij het personeel ingeslagen als een bom. De vakbond wil snel met de bank in gesprek over een sociaal plan. ''Deze plannen komen heel hard aan bij de werknemers'', zei FNV-bestuurder Fred Polhout.

''Dat er iets stond te gebeuren, lag voor de hand gezien de ontwikkelingen in de financiële sector. Maar een reorganisatie van deze omvang slaat een diepe bres in het personeelsbestand van de bank.''

IJskoude douche

CNV noemt het massaontslag bij een ijskoude douche in gure tijden. ''De bank is gezond en maakt zelfs weer miljarden winst", stelt Ike Wiersinga, bestuurder van CNV Dienstenbond.

Met name de wijze waarop ING 10 procent van het personeelsbestand schrapt, kan op weinig steun rekenen van de bond. ''Wellicht grijpt dit veel te diep in op werkprocessen en komt het klantbelang onder druk te staan", aldus Wiersinga.

Volgens haar staat het aangekondigde beleid van de bank in schril contrast met de slogan van ING: 'medewerkers als sleutel tot succes'.

''Die slogan is nu een beetje wrang en wordt in één klap te niet gedaan", vervolgt Wiersinga, die tevens een groeiende demotivatie signaleert voor de achterblijvers. ''Er lijkt voor het personeel maar geen einde te komen aan ontslagen en reorganisaties."

Pittige gesprekken

Vakbond De Unie verwacht de komende tijd pittige gesprekken met de bank. De vakbeweging zit middenin de onderhandelingen over een nieuwe cao met ING. ''Deze ontwikkelingen zorgen wel voor een extra spanningsveld", stelt De Unie.

De vakbeweging begrijpt de keuze van ING gelet op de huidige situatie op de financiële markten. ''Maar het wrange is wel dat de bank de reorganisatie samen met sterke winstcijfers presenteert."