NEW YORK - Wall Street was woensdag positief gestemd. Een sterk banenrapport stutte de stemming en zette de belangrijkste graadmeters flink in de plus.

Daarnaast verwerkten beleggers een rentebesluit en opmerkingen over de Amerikaanse economie van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent hoger op 11.836,04 punten. De S&P 500 steeg 1,6 procent tot 1237,90 punten en de technologiebeurs Nasdaq klom 1,3 procent tot 2639,98 punten.

Uit cijfers van loonstrookverwerker ADP bleek dat het aantal banen in het Amerikaanse bedrijfsleven in oktober sterker dan verwacht is toegenomen. Daarnaast werd het banencijfer over september opwaarts bijgesteld. Het ADP-banenrapport vormt een opmaat voor het officiële banencijfer, dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert.

Rentetarief

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, handhaafde het belangrijkste rentetarief op 0 tot 0,25 procent. De Fed constateerde dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal wat aansterkte, maar wees op significante risico's vanwege de onrust op de wereldwijde financiële markten en verlaagde de groeiverwachtingen.

De koersen zakten tijdens de middaghandel kort wat terug na geluiden dat de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hun tranche van 8 miljard euro aan noodsteun niet zullen vrijgeven aan Griekenland voordat het referendum in het land is gehouden.

Grootste winnaars

Aandelen van financiële instellingen behoorden tot de grootste winnaars in New York. Zo won Citigroup 2,3 procent en steeg JP Morgan Chase 2,8 procent. Morgan Stanley en Bank of America werden respectievelijk 3,3 procent en 5 procent meer waard. Tijdens de afgelopen twee handelssessies behoorden zij nog tot de grotere verliezers.

De euro was 1,3735 dollar waard tegen 1,3770 dollar aan het eind van de Europese beurshandel.