AMSTERDAM – Er zijn een zestal geïnteresseerden in de overname van DenizBank, de Turkse dochterbank van Dexia. Dit meldt The Wall Street Journal woensdag op basis van anonieme bronnen.

Tot de mogelijke kopers behoren volgens de bron de Russische Sberbank, Qatar National Bank en de Britse bank HSBC. HSBC ontkent voorlopig nog belangstelling voor de Turkse bank.

De verkoop van DenizBank is onderdeel van de ontmanteling van Dexia. Ook Dexia Asset Management staat in de verkoop.

Topman van de bank, Hakan Ates, probeert de potentiële kopers nog enthousiaster te maken. Volgens hem is een overname van DenizBank de enige manier om voet aan de grond te krijgen in de Turkse banksector zonder zelf een bank op te richten.

Afschrikken

Toch zijn er ook factoren die potentiële kopers kan afschrikken. Het verdienmodel van de Turkse bancaire sector staat onder druk nu de centrale bank het rentepercentage waartegen banken lenen heeft verhoogd naar 12,5 procent.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase verlaagde daarom al het advies voor de Turkse bancaire sector en Denizbank schrijft dit jaar waarschijnlijk ook rode cijfers.

DenizBank heeft zo’n 10.800 werknemers en 600 kantoren. Toen Dexia de bank kocht in 2006 legde de Belgische bank 3,25 miljard euro neer voor DenizBank.