NEW YORK - De Griekse premier Papandreou joeg beleggers op Wall Street angst aan met zijn plan om een referendum te houden over het vorige week beklonken noodpakket voor zijn land.

Het akkoord voor hulp aan het noodlijdende land is op losse schroeven komen te staan nu Papandreou het volk wil laten zeggen of ze er wel of niet achter staan.

De Dow Jones-index sloot 2,5 procent lager op 11.657,96 punten. De S&P 500-index moest 2,8 procent terug tot 1218,28 punten en de Nasdaq verloor 2,9 procent tot 2606,96 punten.

Heel even veerden de graadmeters op na mediaberichten dat het referendum van de baan zou zijn. Papandreou kreeg felle kritiek, ook binnen zijn eigen socialistische partij.

Sommige parlementariërs willen dat hij opstapt. Via officiële kanalen werd echter niet op de berichten gereageerd, waarna de verliezen weer opliepen.

''Het plan van Papandreou kwam als een volslagen verrassing. Het is onnodig en wellicht een puur binnenlands politiek spel'', aldus een handelaar in New York.

Euforisch

Vorige week reageerden beleggers wereldwijd euforisch op het steunplan waarop zo lang werd gewacht. Deze week werd de winst echter in sneltreinvaart ingeleverd.

Als de Grieken het akkoord afkeuren, dan gaat het land volgens marktkenners failliet. Dat risico resulteerde in flinke koersdalingen. Volgens analisten zal het fragiele herstel van de wereldeconomie ontsporen door een Grieks bankroet.

Banken

Ook betekent het faillissement dat banken grotere verliezen moeten slikken op hun Griekse bezittingen dan de 50 procent die in het jongste noodpakket is vastgelegd.

De financiële sector werd dinsdag dan ook hard geraakt, met verliezen tussen 6,2 en 8 procent voor Bank of America, Citigroup en Morgan Stanley.

Ook de autosector kreeg ervan langs. Fabrikanten als General Motors (GM) en Ford maakten flinke stijgingen in hun verkoopcijfers bekend, maar beleggers vreesden voor de gevolgen van een instortende wereldeconomie. GM leverde 9,7 procent in, Ford moest ruim 5 procent terug.

Het enige Dow-fonds dat het hoofd boven water hield was Pfizer (plus 0,4 procent). De farmaceut leverde beter dan verwachte kwartaalcijfers af en verhoogde bovendien de winstverwachting voor dit jaar.

Euro

De euro heroverde enigszins terrein en was 1,3700 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat 1,3686 dollar.