AMSTERDAM - De zorgen over de verdere escalatie van de schuldencrisis zweepten de rente op Italiaanse staatsleningen dinsdag opnieuw op.

Het verschil tussen het rendement op Italiaanse obligaties en Duits staatspapier liep daarbij op tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties steeg in de ochtendhandel tot 6,2 procent, tegen 6,1 procent op maandag. De Italiaanse rente staat nu bijna even hoog als op het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) besloot in te grijpen, begin augustus.

Duitse obligaties

De rente op de veilig geachte Duitse obligaties nam juist verder af, van 2 procent op maandag tot 1,85 procent. Het gat tussen het rendement op Duitse en Italiaanse obligaties liep door deze ontwikkelingen op tot 436 basispunten (4,36 procent). Het rendement en de prijs van een obligatie bewegen tegengesteld. Een lagere rente wijst op een hogere prijs.

Ook het verschil tussen Belgische en Duitse obligaties klom tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. De rente op 10-jarige Belgische leningen was met 4,4 procent zo'n 2,5 procentpunt hoger dan die op de Duitse leningen.

De rente op vergelijkbare Spaanse leningen nam licht toe tot 5,63 procent, tegen 5,56 procent een dag eerder. Het rendement op Nederlandse leningen daalde van 2,4 naar 2,3 procent.

ECB

Handelaren gaven dinsdagochtend aan dat de ECB zich weer op de markt heeft gemeld voor de aankoop van Italiaanse en Spaanse obligaties. Met die acties probeert de ECB de markt voor die obligaties aan de gang te houden, zodat de rentes niet verder uit de hand lopen.

De ECB besloot begin augustus naast obligaties van Griekenland, Ierland en Portugal ook staatspapier van Spanje en Italië op te kopen. In de eerste weken na dat besluit dook de rente op die obligaties naar een aanmerkelijk lager peil.

In de afgelopen weken heeft de ECB de aankopen echter teruggeschroefd en loopt de rente weer op.