HEERLEN - Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het derde kwartaal de winst en omzet flink zien stijgen. De onderneming bevestigde verder de eerder afgegeven verwachting dat 2011 ''een sterk jaar'' wordt.

In het derde kwartaal kwam het bedrijfsresultaat van DSM uit op 231 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 169 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 206 miljoen euro.

De omzet groeide met 14 procent tot 2,3 miljard euro, tegen 2,04 in 2010. De nettowinst ging ruim anderhalf keer omhoog tot 171 miljoen euro tegen een verwachting van 154 miljoen euro.

Dollar

Topman Feike Sijbesma liet weten dat de sterke prestaties van het bedrijf zijn bereikt ondanks de zwaarwegende negatieve invloed van een ''zeer sterke'' Zwitserse frank een een zwakke dollar. Een belangrijk deel van de productie van DSM's paradepaardje Nutrition, die onder meer vitamines maakt, is geconcentreerd in Zwitserland.

Ondanks de bevestiging van de verwachting voor een ''sterk jaar'' liet DSM weten niet immuun te zijn voor een eventuele verslechtering van de economische omgeving en op zijn hoede te blijven voor mogelijk negatieve ontwikkelingen in de wereldeconomie.

In het derde kwartaal zegt het bedrijf een verzwakking van de vraag te hebben waargenomen in de elektrotechnische en elektronica-industrie en een verdere verzwakking van de bouwsector.

Moeilijke macro-economische omstandigheden denkt DSM goed het hoofd te kunnen bieden door de relatief conjunctuurbestendige activiteiten. Het bedrijf zegt ook te profiteren van een sterke aanwezigheid in snelgroeiende economieën, met name China.