TOKIO - In Tokio is de beurs dinsdag opnieuw lager gesloten. Onzekerheid over de Europese schuldencrisis en zwakke Chinese macrocijfers zorgden voor een negatieve stemming. De Nikkei eindigde 1,7 procent lager op 8835,52 punten.

De Japanse exportbedrijven stonden onder druk. De Japanse minister van Financiën Jun Azumi liet weten de ontwikkelingen op de financiële markten de komende tijd nauw te blijven volgen.

De regering van Japan kwam maandag in actie om de koers van de yen te verzwakken, maar Azumi vreest dat speculanten de koers van de munt opnieuw omhoog zullen stuwen. Dat is slecht voor de Japanse exportpositie, omdat een te dure yen de prijs van Japanse producten opdrijft.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten ook overwegend verliezen zien. De daling werd geleid door de grondstofbedrijven toen bleek dat twee afzonderlijke Chinese inkoopmanagersindexen een onverwachte daling lieten zien.

In Sydney daalde de All Ordinaries 1,5 procent en de Hang Seng in Hongkong zakte 2 procent. De Kospi in Seoul bleef ongewijzigd.