NEW YORK - De beurzen in New York sloten maandag met flinke verliezen, net als de aandelenmarkten in Europa eerder op de dag.

De zorgen over de Europese schuldencrisis en de afzwakkende economie staken opnieuw de kop op. Met name financiële fondsen hadden het moeilijk.

De toonaangevende Dow-Jonesindex noteerde aan het slot van de handel een verlies van 276,10 punten (2,3 procent) op 11.955,01 punten. De breed georiënteerde S&P 500 zakte 31,78 punten (2,5 procent) tot 1253,31 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 52,74 punten (1,9 procent) tot 2684,41 punten.

De zorgen over de schuldencrisis werden maandag nieuw leven ingeblazen door de gestegen renteniveaus op Italiaanse en Spaanse staatsleningen. Dit geeft aan dat investeerders nog altijd niet gerust zijn dat de crisis definitief is bezworen en zich zorgen maken dat de onrust verder kan uitzaaien.

MF Global Holdings

Daarnaast werd bekend dat het Amerikaanse effectenhuis MF Global Holdings uitstel van betaling heeft aangevraagd. MF Global leed zware verliezen op Europese staatsleningen en kon geen koper vinden voor zijn bezittingen. De handel in het aandeel werd stilgelegd. Daarmee eist de Europese crisis haar eerste slachtoffer op Wall Street.

Beleggers namen ook wat winsten na de forse koersstijgingen in oktober. De S&P 500 steeg vorige maand circa 12 procent. Dat is de sterkste stijging in een maand sinds 1987.

Net als in Europa hadden de financiële fondsen het op Wall Street erg moeilijk. Bank of America verloor 7,1 procent en JPMorgan Chase zakte 5,3 procent. Goldman Sachs leverde 5,4 procent in, Morgan Stanley eindigde 8,7 procent lager en Citigroup ging 7,5 procent omlaag.

Fondsen

De zorgen over de afzwakkende economie drukten op grondstofgerelateerde fondsen. Zo verloor aluminiumproducent Alcoa 7 procent en mijnbouwer Freeport-McMoran ging 5,9 procent achteruit.

De oliefondsen hadden last van de daling van de olieprijzen. De prijs van ruwe Amerikaanse olie ging met 0,8 procent omlaag tot 92,60 dollar per vat. ExxonMobil noteerde 4,2 procent lager, net als Chevron.

De dollar trok in waarde aan tegenover de euro. De euro stond op 1,3840 dollar tegen 1,4165 dollar aan het slot op vrijdag.