STOCKHOLM - Het Zweedse automerk Saab is in 2014 weer winstgevend. Dat stelde de huidige eigenaar van Saab, Swedish Automobile (Swan), maandag in een toelichting op het herstructureringsplan van het noodlijdende Zweedse bedrijf.

Swedish Automobile bereikte eind vorige week een akkoord met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da voor de overname van Saab. In het licht van die overeenkomst, die nog moet worden goedgekeurd door toezichthouders en andere belanghebbenden, voorzien de Chinese bedrijven Saab van een overbruggingskrediet van 50 miljoen euro.

In de komende jaren willen Youngman en Pang Da circa 610 miljoen euro investeren in Saab. Dat moet ervoor zorgen dat het al jaren verlieslijdende bedrijf in 2014 zorgt voor een positieve inkomstenstroom.

Reorganisatie

Bij de reorganisatie die daarvoor moet zorgen, verdwijnen ongeveer 500 banen. De Chinese bedrijven willen de kosten van Saab met circa 1 miljard Zweedse kroon (ruim 100 miljoen euro) terugdringen.

De productie bij Saab ligt al maandenlang stil vanwege een chronisch gebrek aan geld.

Toestemming

Saab heeft van de Zweedse rechtbank toestemming gekregen om de herstructurering van het bedrijf door te zetten. Dat meldde moederbedrijf Swedish Automobile maandag, na afloop van een overleg met schuldeisers.

De beoogde nieuwe Chinese eigenaars van Saab, Youngman en Pang Da, en Swedish Automobile presenteerden maandag hun toekomstplannen voor het Zweedse automerk. Daaruit bleek onder meer dat de Chinese bedrijven in de komende jaren ruim 600 miljoen euro willen investeren in Saab, om het bedrijf in 2014 weer winstgevend te laten zijn.

Bescherming

Saab kreeg vorige maand bescherming tegen schuldeisers, zodat het bedrijf op de schop kon worden genomen. Aan die bescherming dreigde vorige week een einde te komen omdat de oorspronkelijke deals over investeringen door de twee Chinese bedrijven niet rond kwamen.

De vorige week aangekondigde overname door Youngman en Pang Da gaven de schuldeisers echter weer vertrouwen in de toekomst.