TOKIO - In Tokio is de beurs maandag lager gesloten. De Nikkei eindigde na een schommelend verloop 0,7 procent lager op 8988,39 punten. Vrijdag wist de Japanse hoofdindex nog voor het eerst sinds 1 september 2011 boven de 9000 punten uit te stijgen.

De Japanse regering greep maandag in op de financiële markten om de yen te verzwakken. De autoriteiten verkochten een onbekend aantal yens voor andere munteenheden, zoals de dollar.

Kort voor de interventie was de dollar naar een nieuw laagterecord gezakt sinds de Tweede Wereldoorlog. Op dat moment was 1 dollar 75,32 yen waard. Een te dure yen drijft de prijs van Japanse producten op, wat slecht is voor de export.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten gingen ook omlaag. In Sydney daalde de All Ordinaries 1,1 procent. Luchtvaarder Qantas steeg in de Australische hoofdstad 4,3 procent.

De directie van het bedrijf legde zaterdag alle vluchten stil vanwege een conflict met de vakbonden. Inmiddels vliegt Qantas weer. Woensdag moet de operatie van het bedrijf weer volgens planning verlopen.

De Kospi in Seoul verloor eveneens 1,1 procent. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,3 procent lager.