AMSTERDAM - Met oktober bijna ten einde, kunnen beleggers terugkijken op een sterke maand. De AEX-index steeg sinds eind september met ruim dertig punten en de Amerikaanse S&P-500 kreeg er meer dan 13 procent bij - het beste resultaat in een maand in bijna 40 jaar. Analisten zien dit als een basis voor verdere stijgingen dit jaar.

Langverwachte beslissingen van Europese leiders om de eurocrisis in te dammen en positieve cijfers over de Amerikaanse economie pepten beleggers de afgelopen weken op. ,,Dit is het groene licht voor de terugkeer van veel investeerders'', denken Amerikaanse analisten. De bank JPMorgan meldden donderdag aan zijn klanten vooral tegen het einde van het jaar een grotere rally te verwachten.

Komende week kunnen beleggers meer bedrijfscijfers tegemoetzien. Tot nu toe bleek bijna driekwart van de rapporterende Amerikaanse bedrijven met betere cijfers over het derde kwartaal te komen dan verwacht. In de VS komen onder meer farmaceut Pfizer en voedingsconcern Kellogg met gegevens over de afgelopen 3 maanden.

TNT-Express

In Amsterdam publiceert maandag TNT-Express de cijfers. Analisten verwachten een forse winstdaling voor de pakjesbezorger. Later in de week volgen DSM, ING ArcelorMittal en Unilever. Ook onder meer TenCate, Delta Lloyd, Brunel en Logica openen hun boeken over het derde kwartaal.

Een reden voor het optimisme onder beleggers waren de relatief positieve cijfers over de Amerikaanse economie die de afgelopen weken naar buiten kwamen. Afgelopen donderdag bleek dat de economische groei over het derde kwartaal 2,5 procent op jaarbasis bedroeg. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van het groeipercentage in het tweede kwartaal.

Banenmarkt

Economen en beleggers hopen de komende week in hun optimisme te worden bevestigd door gunstige cijfers over de Amerikaanse banenmarkt, die tot nu toe weinig groei liet zien. Economen die persbureau Reuters ondervroeg, denken dat komende vrijdag zal blijken dat er in oktober in de VS 95.000 banen bij zijn gekomen.